Арт център Илинденци

Арт център Илинденци

Арт център Илинденци се намира в подножието на Пирин, над село Илинденци и отстои на 155 км от София.

Районът е характерен с лечебния си климат, чистия въздух и красивата природа, които много приличат на прочутия град Сандански, разположен 10 км на юг.

От 1998 г. Арт центърът се ползва за провеждане на скулптурни симпозиуми и семинари. Повечето от създадените в него творби са разположени в центъра на село Илинденци. Съвсем наблизо, на 18 км нагоре в планината, се намират най-големите мраморни кариери на Балканския полуостров.

Наред с отличните възможности за творчество, мястото и околността са богати откъм културно-исторически и природни забележителности. Могат да се видят старите римски каменоломни и други археологически паметници.

Околността предлага пещери и палеонтологически находки от 8 милиона години, добре известни на туристите и професионалните пещерняци.

На няколко минути път от главната сграда на Арт центъра са „Целебните извори на Ванга“ и историческите „Каменни затвори“, датиращи от XVII-XVIII век.

В Историческия музей на Община Струмяни може да се получи информация за забележителностите в района – стари руини, църкви, етнографски къщи.

Туристически интерес са околните населени места Мелник, Сандански, Рупите и много други.

Арт центърът не предлага излишен разкош и лукс, което го доближава до истинската същност на твореца. За посетителите се организират кратки курсове по рисуване и скулптура.

 

 137 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *