Археологически резерват Мадара

Центърът на резервата е около Голямата и Малка пещера. Голямата пещера представлява скален навес с височина около 30 метра. Древните траки я превръщат в светилище. Тук са намерени оброчни плочки на Богинята-майка Бендида, Трите нимфи, Асклепий и фрагмент от мраморен къс със зодиакалните знаци. През 14 век в скалите на платото, е създаден най-големият в България скален манастир с над 150 килии.

Най-забележителният паметник в резервата е уникалният скален релеф Мадарски конник. Той е изсечен в скалите барелеф на 23 м височина от основата на отвесна скала. Релефът представлява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата българска държава. В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, орел в хералдична поза, летящ пред него, подскочило куче, което го следва и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня.

През 1979г. Мадарският конник е обявен за за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО, а на 29 юни 2008г. Мадарският конник е обявен за глобален символ на България, след проведена национална анкета. Изображение на Мадарския конник ще бъде поставено на първата българска евромонета.

 151 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.