Връх Юмрука

Връх Юмрука

Връх Юмрука се намира почти в централната част на Стара планина. Той попада в територията на Национален парк „Централен Балкан“, което ни подсказва за красотите, които може да ни разкрие. Върхът е разположен близо до хижа Ехо, а на запад от него се издига и връх Вежен. През лятото и пролетта, връх Юмрукът е примамливо предложение за много любители на планинските маршрути и скалното катерене. Красотата на това райско място лесно ще ви заплени. Неговите склонове са богато осеяни с боровинки.

При ясно време на юг от връх Юмрука се вижда Средна гора, а в далечината Рило-родопския масив. На север се вижда връх Васильов. От източната страна на Юмрука е зимната пътека от село Розино за хижа Ехо. На изток при ясно време може да се видят Арката на превала на Троянския проход, Купените и връх Ботев. На северния склон на връх Юмрука е поставено стоманено въже – осигуровка за преминаване от хижа Ехо за хижа Вежен през зимата, когато лятната пътека от западната страна на върха не се ползва поради лавинна опасност.

В околността има точки за спортно ориентиране – при връх Кавладан, пътеката за село Христо Даново през Дамлъдере, пътеката за село Розино и други. Под Юмрука, от северната му страна се строи параклиса „Св. Троица“. Той се изгражда от приятели на планината и хижа Ехо. Организатор на строежа е Николай Киранов, хижар на хижа Васильов, отстояща на 2 ч. 30 мин. от с. Шипково, а когато прохода между Рибарица и Шипково е отворен, до параклиса може да стигне и с автомобил.

 

 140 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *