Вулкана на лешоядите Кован Кая

Вулкана на лешоядите Кован Кая

В сърцето на Източни Родопи, на 60 км източно от гр. Кърджали и на същото разстояние на югоизток от гр. Хасково, между язовирите Студен Кладенец и Ивайловград, река Арда пронизва зъберите на праисторически двукратерен вулкан, образувайки приказен каньон. Разположено във вулканичния кратер е някогашното миньорско градче Маджарово. Понастоящем градът ежегодно е посещаван от стотици туристи природолюбители от цяла Европа, дошли да се докоснат до уникалната природа на Източни Родопи.

В рамките на вулканичния кратер са създадени 4 защитени територии. Природната забележителност Кован кая обхваща величествени скални комплекси, сипеи, открити терени, разположени по северния бряг на р. Арда. Тя е обявена за защитена територия с цел опазване на редки и застрашени видове птици.

От видовете, включени в червената книга на България, по скалните вулканични ниши гнездят уникалните за цяла България и Европа белоглав и египетски лешояд. Може да се види и черният лешояд или още наричан картал. Размахът на крилете при тези колоси на висините е около три метра и реещи се над вулкана, те представляват неописуема с думи гледка, която обяснява причината за големия туристически интерес. Освен лешоядите тук могат да се наблюдават и други застрашени и редки видове като черният щъркел, белоопашат мишелов, син и пъстър скален дрозд и още много други интересни видове птици.

 

 183 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.