Дворецът Светилище

Само на тридесетина метра под Акропола на Перперикон се намира грандиозен дворец, сякаш излязъл от приказките. Всъщност понятието „дворец“ се използва условно, защото точното предназначение на комплекса не е изяснено. Възможно е това да е монументалният храмов ансамбъл на бог Дионис, разраствал се непрекъснато и достигнал пълен разцвет в римската епоха. Едва ли е случайно, че големият кръгъл олтар и отворената към слънцето и небето овална зала се намират точно в северозападната част на комплекса. Но едва ли трябва да се противопоставят рязко понятията „дворец“ и „светилище“. Тракийският владетел е бил едновременно и първожрец в своята държава. Където се е намирала неговата резиденция вероятно е бил и главният храм.

В полза на култовата същност на ансамбъла говори едно важно археологическо откритие, направено през 2000 г. Става дума за класически „път към храма“, водещ към Двореца по южния склон на хълма. Това е 100-метров проход, оформен в скалите. Съоръжението представлява естествена теснина, разширена допълнително от човешката ръка. Широчината на прохода е 3-4 м, а височината на страничните канари на места достига 7-8 м. Изкачването е трудно и за улеснение са издялани грубо високи стъпала.

В края на прохода посетителят внезапно се изправя пред мощна крепостна стена. Това е оградният зид на Двореца. Той е изпълнен по абсолютно същия начин, както този на Акропола, но е с по-малка дебелина – 2.5-2.6 м. С двата си края крепостният зид на Двореца е свързан със стената на Акропола. За да се влезе във вътрешността, човек трябва да премине през сложно фортификационно съоръжение с две двукрили порти, чиито прагове са се запазили. Превземайки евентуално първата порта, неканеният завоевател би се озовал в тясно пространство, обстрелвано отвсякъде от защитниците на крепостта. Миролюбивият турист обаче преминава спокойно двете врати и влиза в огромния вътрешен двор на Двореца.

От изток, запад и север го обграждат десетки помещения – зали, стаи, коридори, стълбища. Днес разполагаме с първия етаж, тъй като той е изцяло изсечен в скалите. Сега се наброяват почти 50 помещения с обща площ 17 000 кв.м. Те са съхранени навсякъде, а на места достигат 4-5 м. височина.
Изграждайки Двореца, строителите са отнели стотици хиляди кубически метра камък – труд, сравним със строителството на египетските пирамиди. Поразява точното изчисление на отделните помещения, стените на които са прецизно издялани с длето. Спуснатият отвес показва идеалното оформяне. Дворецът е разположен в няколко корпуса със седем отделни нива и обща денивелация от запад на изток почти 30 м. Той се е издигал на още няколко етажа, за което свидетелстват дупките за греди в околните скали. Някъде са се запазили праговете на врати от помещения на горните етажи. Във височина тези етажи са стъпвали върху масивни стилобати от издялани каменни блокове и гредоред от дървета, каквито вече не съществуват в Родопите.

Но нека се върнем към запазените помещения от първия етаж. Към тях се влиза през чудесно съхранени врати с издялани каменни прагове, изящни стълбища и коридори. През римската епоха подовете навсякъде са застлани с масивни керамични плочи. На някои места са оцелели и издълбани в скалата широки прозорци, от които се открива прекрасна гледка към речната долина. Много важна е тридесетметровата церемониална зала, намираща се източно от вътрешния двор.

От запад тя е изцяло изсечена в скалите, а на изток е продължавала върху дървен гредоред, поддържан от два масивни зида. Входът към церемониалната зала е оформен с тържествено петстъпално стълбище и двукрила врата, охранявана някога от дворцовата стража.В най-отдалечените западна и източна части на Двореца се откриват две крипти, скрити дълбоко под повърхността на скалите. В едната има 15, а в другата 5 саркофага, оформени с масивни каменни плочи. За съжаление гробниците са ограбени още в древността и може само да се гадае кой е бил погребан в тях, представители на владетелски династии или жреци на Дионис.

 

 136 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *