Дуранкулак

Дуранкулак

Археологическият обект „Големият остров – Дуранкулак“ известен сред специалистите като Българската Троя е първия праисторически музей на открито у нас. Реставриран е от екип от Добрич и София по проект „Причерноморски археологически парк“ по програма ФАР на стойност 300 хиляди евро, с координатор Иван Вайсов от археологическия музей. До острова има дървени пътеки и специално обезопасени маршрути дотам. Специално за туристите са отворене три ателиета за низане на мъниста от древността. Най-запалените могат сами да могат да изпекат на огън кремъчни съдове и да си ги отнесат за спомен у дома.

На Големия остров има находки, които демонстрират първите наченки на писменост в човешката история и то 1500 г. преди тези в Египет и Месопотамия, открити от Тодор Димов от Историческия музей в Добрич. Впечатляваща е с пиктограма на гърдите на женска фигура от Дуранкулак.

Земетресение е разцепило надве някогашната древна селищна могила. Трусът, люлял местността, е бил най-малко по осма степен на Рихтер, твърдят днешните сеизмолози. Последиците от преживения ад са също интересна находка и представляват интерес за специалисти и туристи. Без предварителна разгласа, само ориентирани по новите табели и маршрути, които водят до Големия остров – Дуранкулак, през последния години го посещават все повече чужденци от Чехия, Словакия, Словения, дори рокери от Полша.

По време на възстановителните дейности на 2004 г. министърът по евроинтеграцията Меглена Кунева чула за мащабния проект дошла по време на отпуск да види разкопките и реставрацията им. Поласкани от вниманието й, археолозите я обявили за съвременната богиня Кибела.

 

 159 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.