Дуранкулашко езеро

Дуранкулашко езеро

Дуранкулашкото езеро (блато) е привлекателно място за всички любители на риболова с изобилието си от бяла риба, шаран, сом, платика, каракуда, раци и змиорка. В него се срещат и някои редки и ендемични видове риба от семейство Попчета (Gobiidae), семейство Селдови (Clupeidae) и семейство Бодливки (Gasterosteidae).

Езерото е най-северното по крайбрежието на Черно море и по произход е естествен лиман – потопена морска долина, отделена от морето с пясъчна коса. Водата му е слабо солена поради връзката си с морето и се захранва с карстова вода от два извора. Средната дълбочина на езерото е 1.4 м, а максималната е 4 м. Заобиколено е от земеделски земи и полустепни територии, а пясъчни дюни и плажна ивица го отделят от морето на изток.

Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica. В езерото се среща и разнообразна водораслова флора като Cyanophyta (17 вида), Euglenophyta (10 вида) and Chlorophyta (47 вида).

На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела – един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. В съседство са намерени и останките на най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа от 5250 – 3800 г. пр.н.е. Всички археологически находки се съхраняват в Историческия музей в град Добрич.

 

 193 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.