Еврейска синагога Видин

Еврейската синагога е в близост до крепостта Баба Вида. Сградата е построена в 1894 г. за еврейски молитвен дом. Авторът на архитектурния проект засега е неизвестен. Ситуирана е свободно в триъгълен парцел, с отсечен остър ъгъл. Строена е с дарения от евреите търговци – голяма част от населението на кв. Калето.

Планът на сградата е напълно симетричен, с правилна форма, от типа трикорабна едноапсидна базилика, с притвор, галерии и четири кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21/10 м. Интериорът е колоритен, с елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. Притворът е покрит с кръстати сводове, на стената има две мраморни плочи и два релефа с бронзови надписи на еврейски език. Трите кораба са разделени от стройна аркада върху колони, които са чугунени, лети, бронзирани. Те имат база и кубични капители малоазийски тип, а тялото им е канелирано. Орнаментите на капителите – спирали, палмети, плетеници и акантови листа, са били оцветени. Арките са сегментни. Подът е настлан с мозайка и дъски. Олтарът е поставен върху подиум в абсидата Той повтаря вероятно архитектурата на древноеврейски храм – централна част, две кули, арки и колони, а над олтара – символ на слънцето.

Централният кораб на молитвената зала, която е с много добри акустични качества, е покрит с цилиндричен свод с ребра, а страничните кораби и галериите – с кръстати сводове. Оцветяването им е в синьо, с рисувани бронзови шестоъгълни звезди. Олтарът е бил оцветен в синьо, бяло, червено и бронз. Интериорът на залата създава усещане за лекота и простор. Главната фасада е внушителна. Решена е с един издаден напред черен обем и две странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка във вид на шестоъгълна звезда е поставен в центъра на аркадата. Четирите кули са с арковидни прозорци, събрани по двойки, с цветни стъкла и фина декоративна решетка. От 1950 г. постройката е загубила основната си функция и е била използвана за склад, което е влошило изключително много състоянието й. Днес сградата е в процес на реставрация.

 

 138 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *