Епичният музей на Едвард Мунк най-накрая отвари врати в Осло, Норвегия

Епичният музей на Едвард Мунк най-накрая отвари врати в Осло, Норвегия

Новият музей на Мунк е не само нова забележителност на брега на Осло, а е и едно от най-значимите културни събития в Норвегия за последните няколко години.
Музеят най-сетне е завършен след десетилетие на политически разногласия и проблеми с осъществяването на архитектурния проект. Впечатляващата сграда е един от най-големите музеи в света, посветени на един единствен художник.

Едвард Мунк (1863-1944) остава в историята на изкуството като един от най-известните норвежки художници с уникален творчески почерк и мрачен, но реалистичен поглед към действителността.

Известно е, че Мунк предпочита изкуството му да бъде разглеждано в контекста на всичките му произведения, а не като отделни творби. Ето, че 77 години след смъртта му, художникът осъществи своето желание.

Тежкото детство на Мунк – предопределено от тежки загуби и психически заболявания в семейството му – дава отражение в цялото му творческо развитие. От световноизвестната му картина “Викът” до хилядите мрачни рисунки, които изпълват скицниците му – работата на Мунк е изпълнена с психологически травми и драматични мисли и чуства.

Освен с живописните си платна, Мунк е известен и като запален експериментатор и е един от първите художници, които изследват автопортретната фотография след закупуването на фотоапарат Kodak през 1902 г. Неговите фотографски експерименти са представени в огромната колекция на музея, която включва още печатни плочи, литографски камъни, дърворезби и хиляди писма и лични вещи.

Сградата на внушителния музей е проектирана от архитектно студио Herreros, базирано в Мадрид. Необичайната „вертикална“ форма на зданието и сивата фасада предизвикаха критики от някои местни жители. От своя страна архитектите споделиха пред медиите, че са били вдъхновени от фиордите и по-специално от забележителните кули на кметството в Осло.

Каквото и да е мнението ви за екстериора, вътрешността на музея е безспорно впечатляваща. 11 изложбени зали с различни размери са разположени една над друга, показвайки много повече от работата на Мунк, отколкото някога преди това е било възможно да бъде видяно.

Ресторантът на 13-ия етаж със сигурност ще бъде хит сред туристите заради изумителните панорамни гледките към фиордите на Осло.
Центърът на града е разположен в края на фиорда Ослофиорд, който преминава и покрай кметството на Осло. Градът е изключително живописен и е една от най-големите столици в света със своята впечатляваща площ от 454 km².

Loading

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *