Етнографски фолклорен резерват – Чепеларе

Чепеларе е едно от красивите български градчета, разположено живописно на двата бряга на река Чая, в планината на митичния певец Орфей – Родопа. Градът се намира на 230 км от столицата на България – София, на 70 км от хилядолетния град Пловдив и на 10 км от световноизвестния зимен курорт Пампорово.

Няколковековната богата история на Чепеларе го е утвърдила като административен, стопански и културно-просветен център в Родопите. Градът е интересен етнографски и фолклорен резерват. Тук е съхранена уникалната родопска архитектура, а изкусните майстори на губери и китеници, козяци и родопски черги продължават да радват ценителите на народните занаяти.

Районът изобилства и с природни забележителности. Тук са прочутите Чудни мостове (Ер Кюприя) – три естествени моста върху малката река Айдарско дере, оформящи един от най-забележителните природни феномени в Родопите. Край Пампорово е резерватът Момчиловски дол – първична черноборова гора, защитените местности Дълбоки дол, Смолянски езера, Невястата (Турлата) вековни гори, свлачищи езера и скални образувания.

В Чепеларе функционира единственият на Балканския полуостров музей по спелеология, представящ красотите на пещерите и пещерни експонати, запазени от зората на човешката история.

Не по-малко великолепни са и православните храмове в гр. Чепеларе. Единият е посветен на Св. Атанас и е построен през 1935 г. Другият, носещ името на Св. Богородица, е изграден през 1866 г., като през 1868 г. до него е издигната и двукатна сграда за училище. Храмът представлява еднокорабна, едноабсидна базилика със стенописи, дело на художниците Димитър Христов и Георги Хрисев или Ксаф. Интересен е стенописът „Адам оре земята“, който е с подчертан етнографски елемент.

В Чепеларе вече функционира и Музей на ските и ски спорта, разказващ за богатата история на белите спортове в района. Градът стана известен и като родно място на олимпийската шампионка по биатлон от Нагано ’98, Екатерина Дафовска.

Чепеларе е утвърден ски център, предлагащ отлични условия за каране на ски и сноуборд от средата на месец декември до средата на месец април, когато средната дебелина на снежната покривка е от 30 до 80 см. Само на километър от град Чепеларе се намират най-добрите ски писти на Балканския полуостров.

Благоприятният преходно-континентален климът, с отрицателна йонизация, вековните гори, чистата околна среда, предопределят на Чепеларе бъдеще за развитие не само като зимен и летен планински курорт, а и за развитие на високопланински екотуризъм, селски туризъм, културен туризъм.

 

 167 total views,  2 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.