Загадъчните камъни

Загадъчните камъни

Непознатите и чудати географски местности винаги са вълнували хората по целия свят. Любопитството постоянно е карало човек да се впуска в неизвестното, търсейки отговор на вечните въпроси. А местата, където добре познатите научни закони просто са спрели да действат по правилата, са пълни с въпроси и загадки.

В България има няколко такива места, обгърнати в загадъчност и легенди. Едно от тях се намира край Варненското езеро. Местността се нарича Побити камъни и е един от най-уникалните геоложки феномени в света. Цялата местност е покрита с изправени естествено образувани колони, от където идва и името й. Абсолютно всички колони са кухи отвътре и са силно ерозирали. Имат главно цилиндрична форма, а някои имат и разклонения. Според учените идеално оформените колони са се образували през еоцена – преди 50 милиона години, когато Югоизточна Европа е била дъно на море.

Една от теориите е, че на мястото е имало подводна вулканична дейност, с активно отделяне на метанов газ. Газовите мехури излизали от морското дъно, повличайки разтопена лава. При съприкосновението си със студената вода, лавата моментално се охлажда и вкаменява, образувайки вертикални колони. Метанът продължава да си проправя път през колоните стотици години след това, правейки ги кухи в средата.

Според друга теория Побитите камъни са се формирали около естествени газови извори вследствие на слепване на отделните песъчинки, в продължение на милиони години. Такива геоложки развития са познати на науката като „мехурчести рифове“, каквито има в балтийското крайбрежие на областта Категат, Дания.

Трета теория обяснява, че каменните колони са се образували между пластове скала, подобно на образуването на сталактитите в пещерите. После най-горният пласт бил отнесен от ветрове и води и колоните останали оголени.

Побитите камъни достигат дебелина до 9 м и височина до 11 м и се простират на обща площ от 253 хектара. Формирани са в 7 главни групи. През 1937 г. са обявени за защитена природна територия, а днес са предложени за включване в световната листа на геоложките феномени на ЮНЕСКО.

За първи път се съобщава за местността през 1829 г. от Виктор Тепляков – кореспондент на руската армия на генерал Дибич Задбалкански. В писмото си до композитора Римски Корсаков, Тепляков описва местността и изказва огромното си удивление от видяното. През 1948 г. в района били намерени селища още от периода на старокаменната епоха. Въпреки това учените изрично изключват човешка намеса при оформянето на колоните. През 1854 г. английският геолог капитан Спрат започва усилено да се занимава с изследване на Побитите камъни. Той прави първите скици и картографии и именова повечето от каменните колони.

Главната и най-голяма група от вертикални каменни колони е т. нар. Дикилиташка група. Входът се намира по пътя на шосе Е-70, на 18 км западно от Варна. Останалите по-малки групи: Страшимировската, Белославската, както и тези на Слънчево и Баново са разположени около едноименните села. Не много известна, но изключително интересна е местност Кариерата. Тя е на два километра по приличен път, който се отклонява вляво на няколко метра от табелата за край на община Девня, по шосето Девня – Варна. Местността е разкрита в район на стара изоставена през 1970 г. кариера за добив на кварцов пясък. В скален масив с дължина 300-400 м се виждат едновременно четирите нива с обща височина около 25 м, в които са се образували някога колоните.

Целият комплекс съдържа около 300 различни по големина каменни колони, някои от които достигат на височина повече от 11 метра. Някои от учените смятат местността Побити камъни за силно енергийно и лековито място. Съди се от редките силно лековити билки, растящи навсякъде около колоните. В голямата Диклинташка група се срещат редки растения като Лепидотрихум, Жлезист Лопен, Карталовиден карамфил и др. Наблизо се намира и чешма, построена над извор, за чиято вода се смята, че е най-лековитата на територията на България. За образуването на изворът, както и на каменните колони се носи много интересна легенда.

За най-силно енергийно място се смята т. нар. Каменен кръг – дело на човешка ръка. Той е построен около три низки каменни колони, част от Диклинташката група. Кръгът представлява особен интерес за наши и чуждестранни учени и парамедици, които всяка година идват да изучават околността. Историците и археолозите продължават да правят нови и нови открития и доказателства за древните ни прадеди, живели тук преди хиляди години. Геолозите пък, неспирно умуват за причината, поради която колоните са се образували и са се запазили до наши дни.

Някои хора смятат, че подредбата на каменните колони наистина пази тайната на Бог. Но само човек, който е свързан изключително силно с него, може да прочете посланието. Както и да е, може би някой ден, тайната ще бъде разгадана, а може и да не бъде. До тогава ни остава да се наслаждаваме и удивляваме от неземните пейзажи, които местността предлага.

 

 165 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *