Златен Ловеч

Златен Ловеч

Ловеч е един от най-старите градове в България. Природните и архитектурните му дадености го правят притегателен туристически център, смята кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Археологическите разкопки сочат, че територията и околностите на Ловеч са били обитавани още в дълбока древност, предпоставки за което е благоприятното географско положение между Стара планина и Дунавската равнина. В намиращите се в околностите пещери Табашка и Деветашка са открити останки от палеолита и от бронзовата епоха. Налице са много свидетелства от ІV-ІІІ в. пр. н.е. за живота на първите жители по тези места – траките. Старият град възниква върху развалините на тракийския град Мелта. По-късно, когато римляните колонизират Балканския полуостров, те създават на това място римски град и го наричат Президиум. Той има голямо стратегическо значение по един от главните римски пътища “Виа Траяна”, който свързва Бяло море с река Дунав.

И днес ловчанлии и гостите на града могат да се разходят по стария римски път “Варош”. През ХІІ в. пред стените на Ловешката крепост е сключен мир, с който Византия признава независимостта на България. С него се поставят основите на Втората българска държава. Жителите на града се гордеят и с факта, че в началото на XIX в. Апостола на свободата Васил Левски изгражда тук основите на Вътрешната революционна организация, която се бори за освобождението на страната от османско владичество. Гостите на Ловеч могат да видят паметника на големия революционер, изграден от признателните ловчалии. Но нека тръгнем из града по маршрута, който ни предлага кметът Минчо Казанджиев:

“Влизайки от местността “Пресечената скала” в красивия град Ловеч или както ние го наричаме Люляковия Ловеч, обръщайки поглед надясно, може да се види величествената осанка на Апостола на свободата Васил Левски, избрал Ловеч за своя революционна столица. До паметника на Апостола е крепостта Хисаря, при която през 1187 г. се дава началото на Второто българско царство. На фона на тази величествена гледка се извива река Осъм. По протежението на реката, в южния край на Ловеч е алеята Баш Бунар, водеща към близките пещери. Там има две красиво оформени чешми. До тази, която се  намира в началото на алеята, има оформена красива скулптурна композиция. Легендата разказва, че всеки дошъл в Ловеч и пил от водата на тази чешма завинаги остава в нашия град. Тръгвайки отново през града в северна посока по р. Осъм, стигаме до единствения на Балканите покрит мост, построен от големия български строител Кольо Фичето. Минавайки по него, усещаме запазен бита от миналото, а в малките дюкянчета можем да си купим ръчно изработени сувенири.”

Още през ХІV в. Ловеч става голям занаятчийски и търговски център. Особено добре се развиват кожарство и кожухарство, кафтанджийство и др., които носели големи доходи. Ловешките търговци стигат до Цариград, Одрин, Солун, Будапеща, Виена и другаде. Градът забогатява и получава прозвището “Алтън” (Златен) Ловеч. През годините градът се развива и като важен просветен и духовен център. Днес Ловеч е красив и модерен град, който грижливо съхранява атмосферата и забележителностите от отминалите векове.

“Поредната такава забележителност е архитектурно-историческият резерват “Вароша”, запазил в основната си част образци на  възрожденското строителство, продължава кметът Минчо Казанджиев. Най-красиви тук са къщите, предимно двуетажни. Дворовете им са на няколко нива, засадени с бръшлян и здравец, като в зависимост от сезона ухаят на люляк и на рози. Във “Вароша” се намират близо 200 исторически и архитектурни паметници на културата от национално и местно значение. Най-важните от тях са музеят “Васил Левски”, етнографския комплекс, художествената галерия, галерия “Казаков”, в която са събрани картини на този голям български художник, църквите “Успение Богородично” и “Света Неделя”, старата турска баня, сградата на старото училище “Йосиф І”, в която е написан химнът на българската духовност “Върви народе възродени” и др. Продължавайки разходката си из “Вароша”, стигаме и до родния дом на първия български космонавт Георги Иванов, който е почетен гражданин на нашия град. С неговия полет България стана шестата космическа страна в света, а Ловеч се прослави като звездна столица. Не бива да пропускаме и парка “Стратеш”, където се намира и вторият по големина в България зоопарк. В Ловеч се намира и изкуствена стена за спортно катерене, която е една от най-големите на Балканите.”

Ловеч има и модерен център, където се намират драматичният театър и читалището. Гостите на града могат да посетят и музея “Земята и хората”, в който има и зала за експериментална археология. В него в близко бъдеще ще бъдат открити и залите за минерали и минерални суровини, както и тази, съхраняваща различни марки стари радиоапарати. В разходката из града не бива да се пропуска и катедралният храм “Света Троица”, построен през 1868 г. Освен в по-големите хотели, гостите на Ловеч могат да отседнат и в някоя от гостоприемните семейни къщи-хотели. Разбира се задължително е да опитат и прочутата Ловешка гроздова ракия, вкусните местни специалитети и вина.

 

 141 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *