Змейовите къщи

Змейовите къщи

През 2003 година екип от археолози откри край малкотърновското село Белеврен напълно запазен, недокоснат от иманяри десетметров мегалитен градеж, от който бяха извадени петнадесет човешки скелета. Своеобразният мавзолей е изграден от идеално пасващи един към друг скални късове. У нас са намерени няколко десетки подобни находки, но тази е първата, която се оказва съхранена в автентичния си вид през вековете – градежът и предметите, намерени в погребалната камера, са запазени недокоснати от времето преди Троянската война. Именно те са помогнали на археолозите да датират с точност находките си – древните строители са издигнали гробницата през XIII век преди Христа.

Местните хора наричат долмените Змейови къщи. А легендите разказват, че някога те са служили за жилища на крилати великани, които отвличали красиви девойки. И досега се намират разказвачи на чудни истории, които се кълнат, че са виждали истинско самодивско хоро да се вие около мистериозните скали.

Долмен, пренесен от Странджа, може да бъде видян в градинката до бургаския археологически музей на булевард Богориди. Според шефката на музея Цоня Дражева той е от XIII век преди Христа и в него най- вероятно е бил погребан висш тракийски жрец. Допреди няколкостотин години долмени като този е имало в цяла Европа и в Северна Африка. До днес са запазени малка част от тях – в нашата страна и в Кавказ. Много от долмените са били разрушени просто за да бъдат използвани като строителен материал.

 

 133 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *