Къща-музей Димчо Дебелянов

В красив копривщенски двор, под сенките на високи борове и кичести вишни е стаена малка синя къща. Тук любителите на поезията и изящното изкуство и до днес тръпнат пред неувяхващата красота на Дебеляновите стихове.
Двукатната синя къща, оградена с високи каменни зидове е строена от дядото на поета, вероятно през 1830 година. Къщата създава топло усещане за домашен уют с предназначеното за зимния сезон приземие и обширен открит чардак, използван от семейството през лятото.

Димчо Дебелянов е роден тук през 1887 година. Бил е последното шесто дете в семейството на копривщенския абаджия Вельо Дебелянов. Получил образованието си в родния си град, в Пловдив, Ихтиман и София. Съвсем млад се запознава с творчеството на руските поети Пушкин и Блок, чете с увлечение стиховете на Пенчо Славейков, потапя се в упойващата атмосфера на френските символисти от края на XIX век и началото на XX век. Под въздействието на великите образци на световната поезия младият Дебелянов се оформя като талантлив и модерен за времето си поет. За първи път негови творби се появяват в печата през 1906 година.
По време на Първата световна война, едва 29-годишен Димчо Дебелянов пада убит на фронта близо до Демир Хисар на 2 октомври 1916 година. През 1931 година членовете на кръжеца “Живо слово”, близки приятели на Димчо Дебелянов пренасят костите му в родния му град. През 1934 година над неговия гроб намиращ се в църковния двор, е поставен изразителен паметник на Димчовата майка, очакваща в “кротък унес” завръщането на своя син. Монумента е творба на големия български скулптор Иван Лазаров.
Родният дом на поета е възстановен през 1957 година, а година по-късно е превърнат в музей. Атмосферата на старата копривщенска къща, заедно с оригиналните Димчови вещи, книги и ръкописи, са още едно докосване до вътрешния интимен свят на твореца.

 174 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.