Къща-музей Иван Вазов

Къща-музей Иван Вазов

Сопот е родният град на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е роден на 9 юли 1850 година в старата семейна къща, построена през 18 век от прадядото на поета. По време на Руско-турската освободителна война през юли 1977 година къщата е напълно опожарена. През 1920 година, в навечерието на празниците в чест на 70-та годишнина от рождението на поета и 50 години литературно творчество на Иван Вазов, сдружение „Сопот” в София взима решение да възстанови къщата, в която е роден поета. Проектът за реставрация на родния дом на поета е изготвен от архитекта на Археологическия музей в София – Александър Рашенов. Изграждането на къщата започва през 1931 г. Интериорът е пресъздаден чрез напътствията на директора на Етнологическия музей в София – Ст. Л. Костов и се базира на информацията, осигурена от братята на Вазов и Въла Вазова-Фетваджиева.

Източник на сведения за реставрацията на интериора в къщата са и книгите, написани от Вазов, особено романът “Под игото”. В една от стаите на къщата, по инициатива на Ст. Л. Костов, Етнографският музей реставрира бръснарницата на Хаджи Ахил заедно с колоритните персонажи, герои на Вазовия разказ “Хаджи Ахил” и романа “Чичовци”. На 6 юни 1935 година къщата е официално отворена като музей, а през 1964 година е обявена за паметник на културата от национално значение. На 8 юли 1970 година, за 170 годишнина от рождението на поета, в родната му къща е открита експозиция, посветена на живота и творчеството на Иван Вазов. Къща-музей Иван Вазов е съхранила в себе си атмосферата на българския национален Възрожденски период с неговата неповторима същност, изобилстваща с цветовете на сопотските килими и черги, изтъкани от трудолюбивите и сръчни ръце на Съба Вазова, майката на поета. Тук в кухнята с камина около масата са се събирали многобройните членове на Вазовото семейство. Музеят на Вазов организира, събира, архивира, проучва и популяризира живота и творчеството на Иван Вазов. Богатият фонд, с който разполага музеят, е съставен от много и ценни реликви, сред които: оригинални ръкописи, снимки, писма и документи, свързани с Вазов и семейството му.

Къща-музей Иван Вазов в Берковица: 

Къща-музей Иван Вазов и в Берковица

Къща музей „Иван Вазов“ в Берковица е мястото, където Иван Вазов живее, докато е председател на Окръжния съд в Берковица – 7 март 1879 – 18 септември 1880 г.[1] Къщата музей „Иван Вазов“ е част от Музейния комплекс в Берковица от 2012 г.

 149 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *