Къща-музей Хаджи Димитър

Къща-музей „Хаджи Димитър“ се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди. Комплексът включва родната къща на Хаджи Димитър, с нейния интериор, ханът и селскостопански помещения към къщата.
До Освобождението къщата и ханът са били запазени. През 1930 година ханът, чардакът на къщата и оградата са били разрушени. През 1935 година, във връзка с откриването на паметника на Хаджи Димитър в родния му град, в една от стаите в родната му къща е възпроизведена битова обстановка. На 3 март 1955 година е открита първата музейна експозиция. От 1969 година започва възстановяването на хана и на 6 май 1975 година музейният комплекс е открит.
Тук могат да се видят родословното дърво на този бунтовнически род, оригинално хайдушко оръжие, копие на знамето на четата на Стефан Караджа, а също и възстановената четническа униформа. В експозицията са представени карти, факсимилета, схеми, книги и други, но основно място е отделено на материали, свързани с героичните действия на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

 156 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.