Леденика

Пещерата Леденика се намира в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16 км от Враца. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м.

Първата зала е Преддверието, което е най-ниската част на пещерата. През зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Няколко метра човек трябва да се движи ниско наведен през прохода “Плъзнята”, за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала. Тук всичко е величествено и неповторимо, като се започне от Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и много други. Отклонявайки се вдясно, стигаме до едно малко синтрово езеро с дълбочина 0,50 см, чиято вода е вълшебна.

От голямата зала през железни мостове преминаваме през Малката и Голямата пропасти, през коридора “Завеските”, за да стигнем до не по-малко красивата “Бяла зала”. Тук могат да се видят Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе” – достъпно само за най-запалените туристи.

Първите си посетители приема през 1961 г., а през 1962 г. е обявена за природна забележителност.

Температурата в пещерата варира от –7º С до –15º С, до 8º С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92 %.

Животинският свят е беден – прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. Единствено тук може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”. От растителният свят се срещат лишеи и мъхове, които са слабо развити.

В близост до нея се намира хижа “Леденика” с 86 легла, туристическа кухня и ресторант с 50 места.

Пещерата се обслужва от екскурзоводи и е отворена за посещение през цялата година.

 

 159 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *