Манастир Свети Спас

Манастир Свети Спас

Историческият манастир “Св. Спас” се намира в северозападната част на град Сопот. Бялата каменна чешма с двуглавия мраморен орел – олицетворение на вярата на народа в Освободителната сила на Русия, фреските в църквата “Възнесение Господне”, с образи на светци, прободени от щиковете на турците – всяко кътче на манастира е страница от революционното минало на града. На това свято място е имало основно и певческо училище.
На 7 декември 1858 година Васил Левски е ръкоположен тук като Дякон Игнатий. По време на Руско-турската война (1877-1878г.) Сопотския манастир е опожарен, като оцелял само олтара на църквата. През 1879г. манастирът е отново възстановен по времето на игумен Рафаил и оттогава запазва днешния си вид.
Сопотският манастир е възпят от Иван Вазов в „Под игото“ като място за така наречената „свещена кражба”.
Понастоящем Сопотския девически манастир е действащ. Сегашния си облик придобива през 1879 г., когато е построена нова църква и са издигнати манастирските сгради. В олтара са запазени част от старите стенописи, дело на зографа Георги Данчев. Днешните стенописи датират от 70-те години на 19в. и са дело на пловдивски художници. До южната стена на църквата се вижда голяма камбана, подарена на манастира от граждани на Сопот, живеещи в Румъния.

 150 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *