Маршрут Калофер - Параджика - връх Ботев

Маршрут Калофер – Параджика – връх Ботев

От град Калофер се тръгва към курортната местност Паниците. След магазина се пресича реката по мост и се поема по черен път между лагери, вили и бунгала. След последните постройки рязко се завива на ляво и на запад, по стръмен силно опороен склон, през широколистна гора край Студеното кладенче, към равното било на рида Стражата, северно от възвишението Връшника. На север по рида е прокаран черен път, по който се върви за около 300 м и се продължава вдясно по широка маркирана пътека. Тя се изкачва през широколистна гора, като на северозапад се продължава по тревистия тесен вододел между Бяла река и Тунджа.

По черен път се стига до малък бетонен кантон в местността Сливката. От тук се следва зимната стълбова маркировка за връх Ботев по рида Параджика, спускащ се от самия връх Параджика. Пътеката следва плътно билото на рида, излиза от гората и продължава по високопланински пасища източно от долината на река Малка Бъзовица. Маршрута се отделя от рида при пресичането на изворите на Малка Бъзовица, където тръгва на запад. Следват се стръмните скалисти склонове – източния край на Ботеввръшкия гранитен навлак. В посока север-северозапад се изкачва стръмно до заслон Маринка, откъдето се завива на запад, подминава се в ляво връх Малкия Юмрук и с леко изкачване по зимната стълбова маркировка се достига връх Ботев.
При преминаването по маршрута можете да се насладите на резерват Джендема.

Той е не само най-големия старопланински резерват, но и един от най-големите в България. Дълбоките и тесни каньони, шилестите скали и пенестите водопади внушават страхопочитание към природата, ревниво скрила тук образци от великолепието си. Безспорното богатство тук са горите – почти недокоснати от човешка ръка и обширните пасища, превзети от масивни варовикови скални венци. Тук е най-високият български водопад – Райското пръскало, спускащо се почти от самия връх Ботев. Поради особената си геология, районът е в сърцето на съвременен център за формиране на нови растения. Впечатлен от страшното величие на природата, човекът е нарекъл мястото “Джендема” – Адът, но това е раят за естествените обитатели на планината – хищниците, дивите кози, грабливите птици.

Параджика

 168 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.