Маршрут село Кърнаре – хижа Дерменкая

От северния край на селото се тръгва към планината по черен път, през овощни градини и орешак. Право насреща е тясната клисура на Горски дол, по чийто западен склон се катери пътеката. Тя продължава през местността Чернооковата поляна. Опороената пътека пресича иглолистни култури, набира височина и излиза на наклонена терасовидна площадка – Седлото. От тук на север се продължава до Дебели дял, завива се на североизток и по диагонал се пресича средната част на Горски дол. По серпантини се излиза на вододелния рид Каваклия (между Горски дол и Ипчедере). По този каменист рид с остър завой отново започват серпантини на север към билото.

Излиза се на пасище, от което на северозапад се вижда шилестата пирамида на връх Острец. Вече с по-малък наклон се минава край елова горичка – Късия чамлък (елак), над която е скалистото възвишение Салчова кошара. Продължава се на североизток без отклонения и след група високи скали се излиза на билната седловина между Табите и хижа Дерменкая, където се намира малка къщичка – т. н. хижа Мъка или Пешова мъка. От тук се следва билната маркировка на изток, подсича се връх Келкая и се достига хижа Дерменкая.
Част от маршрута е през резерват Стенето (местността Късия чамлък – Пешова мъка)!
Той е всепризнатото птиче царство – има повече видове отколкото всички останали старопланински резервати. С повече късмет ще видите и чуете редки птици – малкият и царският орел, соколът орко, почти всички български кълвачи и сови. Непристъпните, естествено защитени каньони на Куманица и Сухата река са между най-сигурните и значими убежища за кафявата мечка – вид унищожен в почти цяла Европа. В “Стенето” се опазват и над 1 000 вида растения – почти 1/3 от българската флора. Природата е ваяла с векове зашеметяващите скални стени и спиращи дъха пропасти, в дъното на които шумят водопади – искрящите съкровища на Стенето. Поспри и помисли за щедрия подарък на природата към България!

 148 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *