Маршрут село Черни Осъм – хижа Добрила

От село Черни Осъм се тръгва по асфалтовия път по долината на река Черни Осъм и след около 5 км се достига местността Смесите (водослива с река Крайовица). От тук в южна посока продължава маркирана пътека по Зоранов рът – вододелното било на двете реки. За около 1 час се преминава стръмно през вековна букова гора и се излиза до иглолистни насаждения. След още 1 час пътеката стига до местността Краево присое – горния край на Папратливата поляна. От тук се открива красива панорама към централното било – върховете между Амбарица и Ботев. След още един час по хоризонтала се стига до хижа Амбарица.

По целия път след Смесите няма вода. От хижа Амбарица се изкачва рида Дълги дял и за около 1,5 часа се достига подножието на връх Амбарица. Летният маршрут се отклонява на запад, като подсича върха от север и запад. След подминаване на местността Големия харман се достигат западните склонове на връх Амбарица, откъдето пътеката се спуска до хижа Добрила. Преходът е около 2 часа. Зимният маршрут изисква изкачването на връх Амбарица – следва зимната маркировка с колове до върха и след това билната маркировка от него на запад.
Част от маршрута се движи по границата на резерват Стенето, като на места навлиза и в него (летния маршрут от хижа Амбарица за хижа Добрила)!
Частта от този маршрут, попадаща в резервата е следната: от хижа Амбарица се изкачва рида Дълги дял и за около 1,5 часа се достига подножието на връх Амбарица. Летният маршрут се отклонява на запад, като подсича върха от север и запад. Движението е по границата на резерват Стенето, като на места се навлиза и в него. След подминаване на местността Големия харман се достига местността Чатал чучур на западните склонове на връх Амбарица, откъдето пътеката се спуска до хижа Добрила.
При преминаването по този маршрут можете да се насладите на резерват Стенето. Той е всепризнатото птиче царство – има повече видове отколкото всички останали старопланински резервати. С повече късмет ще видите и чуете редки птици – малкият и царският орел, соколът орко, почти всички български кълвачи и сови. Непристъпните, естествено защитени каньони на Куманица и Сухата река са между най-сигурните и значими убежища за кафявата мечка – вид унищожен в почти цяла Европа. В “Стенето” се опазват и над 1 000 вида растения – почти 1/3 от българската флора. Природата е ваяла с векове зашеметяващите скални стени и спиращи дъха пропасти, в дъното на които шумят водопади – искрящите съкровища на Стенето. Поспри и помисли за щедрия подарък на природата към България!

 143 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.