Мерки за подпомагане на туристическия бранш

Мерки за подпомагане на туристическия бранш

Министерството на туризма има план за подпомагане на туроператорите. Парите за сектор туризъм ще бъдат разпределени до края на годината. Това стана ясно от изказване пред БНР на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. По-рано днес се проведе среща между министерството на туризма и представители на туристическия бранш. Поводът за срещата бяха парите за подпомагане на бранша срещу Ковид пандемията. 

зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

„Важно е да се изгради модел на гаранционния фонд и да се направи промяна в Закона за туризма. Надяваме се да имаме първи вариант на фонда до края на нашия мандат, след това да продължи обсъждането и да се постигне широк консенсус, след което да се пристъпи към законови промени“.  Това бяха точните думи на зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Мнозинството от туроператори планират протест, свързан с липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяването на парите на клиентите. Туроператорите искат предвидените в бюджета 41,2 млн. лева да бъдат отпуснати спешно на туроператорите.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева подчерта, че Министерството на туризма държи в голяма степен да разпредели по справедлив и законосъобразен начин гласуваните средства за подпомагане на туристическия сектор. Също разясни, че: „30 млн. лева са разписани като мярка. Работата по разпределянето е напреднала. Обобщаваме мнението на останалите ведомства. Очакваме нотификацията от Европейската комисия. Парите ще бъдат разпределени до края на годината„. Добави, че мярко 40 на 60 ще бъде удължена до края на календарната година и че министерството работи за това средствата да останат за туристическия сектор

„Надделява мнението да бъдат подпомогнати туроператорите, защото те не работят пълноценно още от 2020 година“, допълни Ирена Георгиева в предаването „12+3“. 

От министерството подготвят писмо до браншовите организации с молба да подадат информация за необходимите бързи антигенни тестове

В актуализирания бюджет са гласувани 70 млн. лева за туризма – 30 млн. лева от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектор туризъм по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа. Не става ясно как ще бъдат разпределени другите 30 млн. лева. А остатъка от 10 млн. лева са разпределени конкретно – 6 милиона лв. трябва ще бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лева са за екскурзоводите.

 

Loading

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *