Могила Оструша

През 1993 г. иманяри откриват един от най-големите тракийски комплекси в могилата Оструша край гр. Шипка. Той е разположен на площ от 100 кв.м в южната половина на могилния насип.

Състои се от пет правоъгълни и едно кръгло помещения. Гробната камера е изградена от два монолитни каменни блока. От първия блок е направено правоъгълно помещение, а от другия е изработена покривна конструкция. Подобно съоръжение, изградено от два каменни блока с обща тежина 60 тона, досега не е откривано в целия югоизток.

Гробницата е уникална и с оформлението на тавана – съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, живописни фигури и растителни орнаменти.

Стенописите са разположение в специални касети, а боите са естествени глини от района. В едно от помещенията беше открит конски скелет,оръжията,с които е било убито животното, пълен комплект от високохудожествени сребърни украси за конска амуниция, фиала и каничка от сребро. На различни места в комплекса бяха намерени и монети на Филип Македонски, местни и вносни керамични съдове, каменни архитектурни детайли с пластична и цветова украса и много други материали, съпътстващи изграждането, използването, записването и ограбването на мавзолея.

Гробично-култовият комплекс е изграден в средата на IV в. пр.Хр. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие преди Христа.

 

 156 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *