Могила Светица

Могила Светица

От недрата на могилата Светица, намираща се на около 2 км от град Шипка, на 19 август 2004 г. траколожката експедиция за могилни проучвания – ТЕМП разкри каменна гробница саркофагоподобен тип, със зашеметяващи за тракийската култура материали – уникална златна маска, златен пръстен, а бронята от бронз, античните съдове и части от оръжие допълват съкровището. Според д-р Китов, ръководител на експедицията, находките в гроба дават аргументи за датирането на погребението от средата на V в. пр.Хр. и свързването му с името на един от най-могъщите царе на траките – цар Терес. Той е обединил държавата на одрисите и е водил успешни битки с гърци и македонци. Приживе е всявал доста страх у своите поданици, резултат на често проявяваните от него жестокости.

Владетелският гроб, с размери 178 на 316 см, е изграден от каменни плочи, върху които има и облицовка, която се състои от по-тънки каменни плочи, които придават на повърхността релефен характер. Самият гроб е покрит от шест огромни каменни плочи, с дължина над 2 м. и с форма на паралелепипед. Те са изработени от порфирен гранит, който, според специалистите, е използван при работата на доста гробници. Каменният гроб е обрамчен с червено-черен бордюр, който вероятно представлява символ на границата между живота и смъртта. Древните траки обявявали своя вожд за полубог още при неговото раждане. Тогава се изграждал и зидан храм, който служел за извършването на тайнствата. При смъртта на вожда неговото тяло било полагано в храма, който се превръщал в негов мавзолей-гробница. В случая с открития зидан гроб д-р Китов предполага, че зад него в сърцето на могилата съществува каменен храм, в който са се извъшвали тайнствата, посветени на положения в гроба знатен владетел Терес. Счита се, че той е последовател на Орфей, защото по пода в каменния му гроб са открити само бедрени кости, кости от ръце и долна челюст, а според легендата за ангелогласния певец (тракийския орфизъм), той е бил разкъсан от вакханките, точно както вероятно е бил разчленен и самия тракийски цар. Част от принадлежащите му скъпи вещи също не са цели – десетина сребърни и бронзови дръжки са без съдовете. Други предмети са се запазили цели и са с изключителна научна и художествена стойност.

Сред тях се откроява масивна златна маска с форма на човешко лице, в естествена големина и с впечатляващо тегло – 682,5 г. чисто 23 каратово злато. Чертите на лицето са строго индивидуални. То е широко, с разпределени кичури коса, мустаци и брада. Изражението е властно, деспотично и наподобява жесток, суров и непреклонен тиранин, какъвто всъщност е бил цар Терес. А очите му са представени затворени, в момент на дълбоко удовлетворение.

След внимателен анализ на маската се стигна до заключението, че тя може да се определи като маска-фиала (чаша). До сега в археологията са познати няколко златни маски, които са от тънко фолио и теглото им е несравнимо с това от Светицата, от Микена, Требнище на Охридското езеро и Синдос до Солун. Тази находка е еднакво уникална, като маска и фиала и още по-ценна като комбинация между тях.

Заедно със златната маска учените са изровили масивен златен пръстен, тежащ 15 г., с изящно вдлъбнато изображение на гребец-олиемпиец или почиващ си копиехвъргач. Бижуто е идеално запазено, без нито една драскотина, което според учените означава, че пръстенът не е носен, а бил дар на знатния владетел или пък той сам си го е присвоил от олимпийския победител.

Като погребални дарове в саркофага са открити няколко изключително красиви рисувани съдове. Сред украсата на червенофигурната керамика се вижда и фигура на герой в ерекция. Сред находките е и сребърна фиала с дръжки и плоско дъно, каквато не е откривана досега. Една бронзова хидрия (съд за вода), която е трябвало да служи в задгробния живот на царя. Намерени са още две големи амфори, които са били пълнени с вино, както и множество по-малки предмети, които ще бъдат допълнително обработвани.

Останалите предмети, които правят намереното съкровище уникално са: бронзови върхове за стрели, четири железни върхове за копия, железен меч, който е и тежък, което свидетелства, че владетелят е бил силен и смел.

При разкопаването на гроба археолозите са попаднали на още една изумителна находка – анатомична броня от бронз. Тя е от две части – гръб и гърди и е идеално запазена. Досега в България са известни само 3-4 такива, но това е първата подобна находка – по бронзовата ламарина са моделирани пластично гърдите и плешките. За първи път става възможно да се установи, че частите на ризниците на траките са свързани чрез метални нишки – на намерената броня при ръкавите, към шията и над корема има отвори, в които са монтирани съединителни елементи и плетени от хиляди железни халки допълнителни предпазители.

След това откритие ще могат да се възстановят със сигурност външния вид на тежко въоръжения тракийски воин от V в. пр.Хр.

 

 154 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.