Нареченски минерални бани

Нареченски минерални бани

На 22 километра южно от Асеновград, в малко дефиле по течението на река Асеница, сред бухналите в зеленина скатове на Средните Родопи, е разположено курортното селище Нареченски бани. Местоположението му, заедно с височината от 620 до 660 метра над морското равнище, определят основните характеристики на климата тук –  нископланински, преходноконтинентален с известно средиземноморско влияние. Средногодишната температура на въздуха е около 9,5°C, при средна януарска температура -1°C и средна юлска 19°C. Според посочените данни, всеки лесно ще се досети, че лятото в Наречен е топло, но не горещо, а зимата – приятна, предимно мека до умерено студена, пролетта настъпва нормално – към края на март, а топлата и слънчева есен продължава до към 10 ноември.

Наличието на няколко минерални извора в района на село Наречен, в отличната комбинация с посочените климатични и природни характеристики, довеждат до изграждането на първата минерална баня тук, още през 1891 година, с което всъщност се поставя началото на съществуване на курорта. Десетина години по-късно се преминава към каптиране на най-големия от общо шестте извора, а заедно с това – започва и градеж на нова баня, на балнеолечебница, електрифициране на местността, изграждане на удобна инфраструктура. Подобренията и надгражданията на съществуващата база продължават до превърщането на Нареченски бани в известен балнеоклиматичен курорт, какъвто днес е той.

Минералните води извират от няколко естествени и сондажни източника, като преобладаващата част от тях са хипотермални, слабоминерализирани, сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, бистри, безцветни, без мирис и с много добри питейно-вкусови качества. Температурата им е от 11 до 29°C.

Друга важна характеристика на нареченските води е, че са леко радонови, а това повлиява положително лечението на някои нарушения в човешкия организъм. С наличието на определено количество радиоактивност във водата се стимулира обмяната на белтъци и въглехидрати, секрецията на стомаха, действа противовъзпалително и обезболяващо.

Въпреки наличния по-голям брой минерални извори, два от тях са най-популярни и използвани.

Единият е така нареченият Бански извор, чиито води първи са били използвани за лечение през 1891 година. Напълно са достъпни за питейно лечение, тъй като всеки може да си налее от тях от чешмичката пред поликлиниката в парка.

По-известно обаче е, Очното изворче. Неговата вода е най-слабо радиоактивна и успешно се прилага при изплакване на очите и устната кухина, а лечебното въздействие се дължи главно на съдържанието на цинк.

Като цяло, днес курорт Наречески бани, предлага доста широкопрофилни възможности при използавенето на външното балнеолечение, различните хидротерапевтични процедури, инхалации с вода, подводен масаж, както и тяхното успешно съчетаване с билколечение и лекарствени средства, някои форми на кинезитерапия, акупунктура, психотерапия и други методи.

Престоят и лечението в курортно селище Нареченски бани са прекрасна възможност както за подобряване на здравословното състояние на човек, така и за откъсване от напрегнатото ежедневие, чрез организиране на кратки еднодневни туристически маршрути измежду следните близки посоки: Бачковски манастир, Асенова крепост, Чудните мостове, Кръстова гора и други.

 140 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.