Пещера Голяма Въпа

Пещера Голяма Въпа

Пещера Голяма въпа е открита в края на 60-те години на XX век. Тя е най-дълбоката и най-дългата в българската част на Странджа. Проучвана е за последно през 1974-75 година и е картирана на някакъв етап т.е. била е проучена и документирана. Целта е да се създаде карта, която се използва като доказателствен материал за нейната големина: дълбочина, широчина и дължина. В течение на годините са открити няколко нови галерии, които не са картирани. Навремето са били използвани по-стари техники. Сега спелеолозите разполагат с лазерни ролетки, в резултат на което се изготвя една по-подробна и точна карта, с която можем да се замери със сигурност дължината на пещерата.

Пещерата е с такъв характер, че не е била обитавана през годините и много малко хора са слизали, защото тя започва с десет метра входящ отвес вертикално надолу. Влиза се със специална спелеотехника. Поради тази причина не са били намирани артефакти и следи от човешко присъствие.

Пещерите са системи, в които има най-много ендемични видове. Всяка една пещера си е отделен свят и когато се проучи много внимателно, ще се открият организми, които се срещат единствено в тази пещера. В това отношение пещера Голямата въпа не е добре проучена. От 2006 до 2009 година спелеолозите от парк Странджа работят с немски специалисти в областта на прилепите и постигат интересни резултати за тях. Те са една група бозайници с много висок природозащитен статут. Записани са в Световната червена книга като най-високо ниво застрашени видове и са една от най-приоритетните групи. В Европа има 35 вида прилепи, като всички са защитени. В България се срещат около 30, за ПП Странджа те са 25.

Използват се няколко различни метода за изследване на странджанските прилепи. Един от тях е улавяне с мрежи, маркиране на ръка с лакиране на ноктите им. На различните индивиди правим снимки и обсъждаме видяното. Това е един доказателствен материал. Също така се ползват ултразвукови детектори, събират се и материали за ДНК анализ.

В България тези дребни летящи бозайници са малко популярни, въпреки че тук разнообразието е огромно. Живеят почти навсякъде – в градовете, пещерите, горите. Тук поверията са свързани с негативни вярвания. Те са изключително полезни. Изяждат изключително количество насекоми за една вечер. В Странджа прилепите са се използвали за любовни магии.

В целия свят има 1 000 вида прилепи и от тях само три са кръвосмучещи. Всички са в Южна Америка. Има някои видове, които са плодоядни, но в Европа всички са насекомоядни.

 

 201 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.