Пещера Темната дупка

Пещера Темната дупка

Пещерата Темната дупка се намира край река Искър на 52 км. северно от София в Лакатнишки карстов район. Състои се от две основни галерии, съединени по между си от много напречни коридори. Цялата система е разположена на 4 етажа, обща дължина на която е около 2 750 м. По дъното на пещерата тече река, чийто водосборен басейн е по високите части на Осиковското плато. Водата е оформила двойни галерии, отточни и безотточни езера, прагове, водопади. Пещерните образувания са – няколко вида бисери в едно от езерата на страничната галерия Зиданка.

Темната дупка е богата с пещерна фауна – 57 вида организми (светломразец пещерен червей, мамарци, мокрица бурешия и др.). Пещерата Темната дупка е многократно изследвана и е обявена за национален обект.

От ръба на 15-тина метров отвес започва входната галерия на пещерата. След около 50 метра на стеснението има желязна врата. Следва 40 метрова удобна галерия, която отвежда до Чатала с височина 10 м. Преминава се по двата успоредни парапета на Чатала. След Чатала започва втория етаж на пещерата. От неголяма зала се продължава направо през сравнително тясна, чупеща се през няколко метра диаклазна галерия, която отвежда до широка галерия и на края се стига до Стълба, който е на около 220 м. от Чатала. Там пещерата за пръв път пресича реката.

 

 175 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *