Природен парк Златни пясъци

Природен парк “Златни пясъци” се намира на 17 км северно от град Варна и е в непосредствена близост до КК ”Златни пясъци”. Обявен е за защитена природна територия през 1943 г. Днес площта му е 1320,7 ха, общата дължина е 9,2 км, а средната ширина – 1,2 км. Съгласно критериите на Световния съюз за защита на природата (IUCN) паркът е поставен в пета категория защитени територии.

Горските масиви на природния парк следват крайбрежната линия, обграждат курортния комплекс “Златни пясъци” и в южната си част се свързат с венец от курортни гори на град Варна. Територията на парка е заета от естествени широколистни гори съставени от дъбовете цер, благун, космът дъб, и келяв габър.

Под защита са 20 редки и застрашени от изчезване растителни вида (снежно кокиче, кавказка иглика, орхидеи и др.), 70 вида птици (обикнивен мишелов, голям ястреб, черешарка, авлига и др.) и 25 вида бозайници (сърна, дива свиня, язовец и др.).

В югозападната част на парка се намира “Аладжа манастир” – средновековен скален манастир от 14 век, който с намиращите се в непосредствена близост Катакамби образува исторически комплекс.

Двестагодишния чинар е друга забележителност на природен парк “Златни пясъци”. С внушителните си размери(височина 200 м и обиколка на ствола 4 м) вековното дърво впечатлява всеки посетител на Природния парк.

 136 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *