Присовски манастир

В духовния живот на Българската православна църква съществуват цели два манастира, наречени Присовски. Единият – в момента действащ и посветен на Свети великомъченик Пантелеймон, е разположен в землището на самото село Присово, област Велико Търново. Ако сте си организирали поклоннически тур в региона, на път  към Плаковски, а оттам – към Капиновски манастир, то вашатата обиколка задължително трябва да включва спирка и край вече споменатата света обител.

Не по-малко известен обаче е и другият Присовски манастир, който въпреки назоваването си, се намира по-скоро близо до град Дебелец, отколкото до село Присово. Но като се има предвид, че разстоянията между всички, споменати до тук манастирски комплекси, са толкова малки, то за хора – пристигнали насам с автомобил, изминаването им е почти неусетно и неочаквано кратко.

И така  – Присовски манастир край град Дебелец е посветен на Свети Архангел Михаил, тъй като предание разказва, че обителта е издигната от братята Асеневци в чест и прослава на българските войски, срещнали в битка византийците, водени от Исак Ангел, точно на Архангеловден. Най-вероятно, край мястото, до което някога е построен манастирът – на върха на малко възвишение, по времето на Второто българско царство е имало и крепост, която да пази дефилето от вражески набези към столицата Търново. Заради разположението си в близост до старопрестолния град, Присовски манастир „Св. Архангел“ често бил посещаван от царските семейства, както и богато даряван от тях с пари и църковна утвар. Селяните от Присово и Дебелец, от своя страна, помагали с безвъзмезден труд и работа в обработването на манастирските земи, при отглеждането на добитъка и добиването на мед от пчелините. Всичко това позволявало на манастира да се издържа добре, както и спазване на традицията – да развива богата книжовна дейност, в това число – подготовка на църковни служители и преписвачи на книги.

С падането на България под турска власт обаче, манастирът е изоставен и опустошен, каквато всъщност е съдбата на почти всяка обител по нашите земи от това време. Запускането му все пак било временно, тъй като през 1409 година е възстановен като книжовна школа.

Всъщност, изграждането на днешния храм на манастира започнало през 1858 година от майстор Петко Христов от Дебелец, като манастирът бил преместен от първоначалното си разположение там, където се намира и днес – на по-ниско място, в близост до брега на преминаващата от тук река Елишин. Постепенно, започнал градеж на нови килии и манастирски сгради.

В робските години на мрак и тегло, в продължение на столетия, в манастира често намирали убежище за идеите и за самите себе си участниците в организирането на Търновските антиосмански въстания – Тодор Балина, Павел Джорджич, Ростислав Стратимирович, Стоян Войвода и други. Поддръжниците и обитателите на този манастир сами подготвяли множество тайни скривалища под  покрива му, както и в района около него, които при нужда били използвани от хайдути и бунтовници от цялата околност. Най-щедри ктитори на манастира в епохата на Възраждането били търновските казанджии. Затова манастирът “Свети Архангел” бил любимо място за срещи на техния еснаф и винаги, когато трябвало да се вземат важни решения по народните дела – казанджии и търговци пристигали тук от Търново – хем да се черкуват, хем по общественополезна работа.

Така, Присовски манастир „Св.Архангел“ успял да опази своето духовно и материално богатство в годините преди Освобождението и да съхрани пламъчето на вярата и духовността.

За съжаление, днешното състояние и положението, в което се намира тази българска обител, е коренно различно. Оказва се, че за това, което народът ни е успял да съгради и опази от унищожение в най-тежките години от своята история и съществуване, днес липсва воля и желание да пребъде. В наши дни, манастирът почти не функционира като такъв. Тук богомолци рядко идват или ако го правят – то е от любопитство. Сградите все пак продължават да се поддържат и обитават. Причината е, че са превърнати в приют за душевноболни хора – факт, който неволно предизвиква у всеки размисъл – за вярата, за духа, за смисъла на човешкото съществуване….

Ако историята на Присовски манастир “Свети Архангел Михаил” все пак ви е заинтригувала – отбийте се и тук, когато наминавате насам – на 3 км от гр. Дебелец и GPS – N 43.02367 ° – E 25.65794 °.

 211 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *