Регионален исторически музей Габрово

Важно място в културния живот на Габрово заема Регионалният исторически музей. Началото му се поставя с първата историческа сбирка в Априловската гимназия от 1883 година, инициатива на директора на гимназията Райчо Каролев. Днес музеят се помещава в красива барокова сграда, построена през 1904 година. Богатата му колекция включва 90 000 фондови единици от епохата на палеолита, късноантичната цивилизация по тези земи (IV – VI в. пр. н. е.),  Първото и Второто българско царство, турското владичество,  Възраждането, индустриалния подем до наши дни. Сред ценните му експонати са: находки от живота на първия в Европа съвременен човек, нумизматична колекция, втората по значимост колекция от традиционно и градско облекло и аксесоари, първата българска банкнота от 20 лева и други.
Основната му експозиция е „Габрово и габровци”. Тя проследява началото, развитието и възхода на Габрово, от малко дервенджийско селище, в занаятчийски и просветен градец до “Българския Манчестър”, център на текстилната индустрия. Пет възстановки представят банкерски кабинет, павилиони от мострена изложба, гостна от дом на заможни габровци със стилна мебел и колекция от църковна утвар изработена от местен майстор-златар.  В централната зала се провеждат церемонии за изразяване почитта към граждани със заслуги към историята на града. Местата за временни експозиции се попълват от гостуващи изложби от музеи, галерии, колекционери на антиквариат и хора на изкуствата. Постоянна експозиция е и дарението на скулптора Митьо Солаков.
Музеят предлага обиколка на градските забележителности, исторически справки и анализи на паметниците на културата, библиографии за важни личности и събития от местната история.

 162 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.