Рогачева пещера

Рогачева пещера

Тръгвайки от хижа „Рай” на север от билото на Купените, в подножието на скални откоси се вижда долината на река Голяма Бъзовица. Рогачевата пещера е високо над дола, на 1700 м надморска височина. До високия й около 4 м вход се достига след прекосяването на малък поток, а под самия него извира малко изворче. Пещерата е хоризонтална, с дължина около 42 м и постепенно снижаваща се от входа към вътрешността. Образувана е в тектонски натрошен гранит и изветрени шисти. Подобни на нея малки пещери и ниши могат да се видят и по скалните венци над нея.
Поради лесната си достъпност,  тя е известна отдавна на местните хора. Наречена е „рогачева”  заради дивите кози, които намирали подслон там. Както повечето подобни пещери, и тази е била убежище на хайдути и доста по-често – на овчари.

Този тип пещери предлагат убежище и на много петрофилни видове птици, бозайници, влечуги, паякообразни и насекоми, както и на специфична флора. Затова дневните грабливи птици, гарванът-гробар, горската улулица, бухалът, прилепите, гущерите и усойниците не са рядкост там. Обитателите на пещерата са много уязвими от човешкото въздействие и затова не бива да се допускат дейности, които могат да му повлияят неблагоприятно – разрушаване, замърсяване, безпокойство при скално катерене, палене на огън в пещерите.

 150 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *