Старо Банско

Старо Банско

Специфичната възрожденска атмосфера, богатото културно-историческо наследство, съхраненият фолклор и занаяти, оригиналната кухня, множеството уютни и спретнати малки частни хотелчета и механи в традиционен стил – всичко това, в съчетание с приказнокрасивата природа на Пирин и топлите минерални басейни на съседно Добринище, превръща Банско в уникален туристически център, чийто посетители през лятото се увеличават с всяка изминала година. Градът има статут на уникално селище с международно значение за стопанския туризъм (от 1979 г.).

В Банско има около 150 паметника на културата. Пет от тях са с национално значение:

  1. църква Света Троица, с часовниковата кула-камбанария
  2. Веляновата къща с художествена украса на Велян Огнев – един от най-изявените представители на Банската художествена школа
  3. къща-музей Неофит Рилски – Бенина къща
  4. къща-музей Никола Вапцаров
  5. църква Успение Богородично

Музейният копмлекс е един от най добрите в страната и включва:

  • Велянова къща
  • къща музей Неофит Рилски
  • къща музей Никола Вапцаров, с Дома на изкуството и поезията, където има постоянна етнографска изложба базар
  • иконна изложба Банска иконописна школа в Хилендарския метох (Рилски метох).

Архитекурата на Банско е уникална. Типична е банската укрепена къща по улиците Яне Сандански, Велян Огнев, Неофит Рилски, Гечковата Разкръстица, ансамбълът по ул. Пирин, Джиджевите къщи, Златевите къщи, Коювите къщи и др.

Най-значимото културно събитие са Празниците на банската традиция, които се провеждат всяка година в продължение на една седмица през месец май в старинния квартал. Освен тях, изключителна туристическа атракция представлява оригиналният пикник-отвличане, с богата фолклорна програма, в околностите на Банско и извозване по селски с коне и каруци.

Традиционен празник в Банско е летния джаз-фестивал, с участието на популярни изпълнители от страната и чужбина. През хубавите августовски вечери на откритата сцена, под купола на пиринското небе, се лее джазова музика. Цяла седмица, хиляди фенове и гости от цялата страна се наслаждават на любими мелодии и мирис на бор и цветя, носен от планинския бриз.

 

 174 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *