Хижа Ехо

Хижа Ехо

Хижа „Ехо“ е построена под самия връх Юмрука, на около 1700 м н. в. От нея се откриват красиви гледки към целия Веженски дял на запад и района на хижа Козя стена на изток. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, Захранването е чрез слънчеви панели. Капацитетът и е 47 легла. Хижата е билна, което прави достигането и през зимата опасно.
Изходни пунктове за хижата са:

  • село Розино
  • град Клисура, през местностите Равна река и Ветровития преслап
  • село Рибарица, по Черната река и местността Остриките. Част от маршрута попада в резерват. Тук движението става само по маркирания маршрут. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.
  • село Чифлик, през хижа Хайдушка песен и връх Ушите. Част от маршрута попада в резерват. Тук движението става само по маркирания маршрут. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.

Хижа Ехо е изходен пункт за хижа Васильов (през Рибаришкия проход), за хижа Вежен (през Ветровития преслап и Каменната порта). Част от маршрута попада в резерват. Тук движението става само по маркирания маршрут. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни. От хижа Ехо тръгва маршрут и за хижа Козя стена (през Железни врата и Карчов преслап).

Параклиса, хижа Ехо и връх Кавладан
Параклиса, хижа Ехо и връх Кавладан

 166 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *