Храм паметник Александър Невски

Храм паметник Александър Невски

Храм-паметникът „Свети Александър Невски“ е православна църква, която е и катедрален храм на българския патриарх. Храмът представлява петкорабна църква в неовизантийски стил – кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. За украсата на храма са използвани: разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата „Отче наш“. Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен. Заемащ площ от 3170кв.м. храмът може да побере 5000 души, което го прави и втората по големина църква на Балканския полуостров след храм „Свети Сава Сръбски“. Камбанарията му е висока близо 53м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи 12 тона, а най-малката – 10 кг, общото тегло на всичките е 23 тона.

Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 година. В криптата му са експонирани едни от най-красивите български икони. Храм-паметник „Александър Невски“ е строен в периода 1904-1912. За да бъде построен княз Батенберг се обръща с прокламация към българския народ, с чиито средства е изграден. Основния камък е положен 1882 година при изключителна тържественост. По стар обичай в основите на храма вграждат метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.
В интериорното оформление на храма учавстват българки, руснаци, австрийци. Бояджийската работа е извършвана под ръководството на австрийския майстор Лестер. Металната пластика на вратите е изработена в Мюнхен. Мозайките са доставени от Венеция. Мраморната пластика е изработена в Берлин. Дървените врати са изработени (1911-1912) при Карл Бамберг – Виена.

 163 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.