Църква Въведение Богородично Казанлъшки манастир

Легендата разказва, че през 1828 г. в Калоферския женски манастир, имало една монахиня – Сусана Генчова, родом от Казанлък. Една нощ й се присънила Богородица, която й препоръчала да се върне в Казанлък и там създаде манастир. Така тя с още седем момичета се установили в къщата на търговеца Иванчо Клатната, където създали новата обител.
Същинското изграждане на манастира започва Зиновия Станчева. Тя отива в Румъния при брат си, който е търговец в Браила. Чрез него се свързва с многобройната българска емиграция във Влашко и успява да събере първите 1000 гроша. С тях купува мястото върху което се изгражда манастира. След това Зиновия търси помощ от Русия, откъдето набира значителна сума и осигурява подкрепата на Петербургския митрополит. По негова поръчка са изготвени архитектурният план и иконостасът на манастирската църква „Въведение Богородично“, построена през 1866г.
Изографисването й е дело на трима зографи – наоса изписва казанлъшкият художник Петко Илиев Ганин през 1870 г.; купола – Георги Данчов през 1871 г.; олтара – синът на шипченският свещеник поп Павле.
По време на Руско-турската война през 1877-78 г. църквата e превърната в зърнохранилище, опожарено при отстъплението на турците. Оттогава стенописите в църквата са силно опушени и невидими за миряните.
Архитектурата на храма, строен по руски образец, няма аналог в пределите на България – с големите размери за триконхалния план с купол, неподдържан от колони. Живописният ансамбъл е съвършен синтез на духовните и художествени наслагвания, получили израз през националното ни Възраждане. Всичко това прави църквата “Въведение Богородично” уникална. През 1975 г. е обявена за паметник на културата.

 183 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *