Църква Свети Атанас

Църквата “Св. Атанас” е единствената църква разположена на десния бряг на река Тунджа с отделна камбанария, намираща се на изток от храма. Църквата е построена от гранитни блокове, слепени с хоросан върху руините на по-стара църква, съществувала на същото място. В литаврата на един от прозорците на църквата е скрита мраморна плоча с релефна графика и надпис “1842 Март 25, Възстановена бе църквата и в името на нашия Светец Атанасий…”. Датата бележи денят на издигането на църквата от майстор Стойо от Брацигово.

Църквата представлява масивна три-корабна псевдо базилика към която е прикрепен западно преддверие. Църквата има два входа – западен и южен. Корпусът на църквата е разделен на три от два реда от по 5 колони със обикновени капители.
Най-интересен е иконостасът на църквата. Изработен е от мрамор и с даренията на производителите на аба, родени в Калофер и работещи в Истанбул. Струвал е приблизително 50 000 гроша и е пренесен от Истанбул с волски каруци. Паметник на културата от 1964 година.

 117 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *