Църква Свети Пророк Илия Боженци

Църква Свети Пророк Илия Боженци

Трикорабната църква “Свети Пророк Илия” в село Боженци е с масивни каменни стени, сводове и куполи, скрити под наклонен покрив. Интересна особеност на църквата е слабо наклоненият под пред олтара, украсен с дървен иконостас. Жителите на Боженци успяват също да получат разрешение да построят камбанария, нещо забранено от турските власти в онова време.
Общ спомен, но и цяла история е строежът на църквата “Свети пророк Илия”. През 1839-1840 година дядо Иван Топала, вместо награда за извършена услуга на Видинския паша, поискал разрешение да построи църквата.
Каква била историята? Веднъж, като бил в Търново, Иван Топала дочул, че една кадъна си е навехнала глезена и пашата търси някой да й го оправи. Но както бил обещал, че ще даде мило и драго на лечителя, така имал и условие – да не докосва кадъната с ръка. Иван назобил коня си, ала не му дал да пие. Накарал хората на пашата да нагласят кадъната отгоре и да й вържат краката под корема на животното, а после ги завел при чешмата. От изпитата вода конят почнал да се подува и крачето на кадъната изпукало – оправило се. За награда Иван Топала поискал черква за селото…
За строежа дали пари всички мъже от селото, както и някои от околните села и от Габрово. Най-богатите участвали с една махмудия, средната ръка – с по 10-20 гроша, а по-бедните – с по една крина папур или просо. Колкото не достигали, платил Петко Милчев. Чувство за страх или грях, но и досега божанкалии все даряват. Най-щедра била баба Пена Лучничката, вдовицата на кмета Пенчо Лучника. През 1840 година тя подарява къща, за да има къде да живее попът. Търговците пък, свързани с Русия, докарват от Харков камба-ната за църквата – голяма, с ясен глас. Черковната утвар и голяма част от иконите също са дарени. А Христо Матев и баба Хаджийка отишли до Божи гроб и се върнали с 27 предмета за църквата! Между които златна чаша за причастие.

 160 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *