Църква Успение Богородично Дряново

Църква Успение Богородично Дряново

Църквата “Успение Богородично” е паметник на културата от местно значение, повлиян в архитектурен план от европейския стил “art nouveau”. Намира се в махала Боюв яз в Дряново.
Църквата “Успение Богородично” е построена през 1840 г., но изгаря след Освобождението при внезапен пожар. Реконструирана е през 1892-98 година от Уста Митю от село Хитревци, със средства, предоставени от гилдията на местните обущари и занаятчии. Фреските са изрисувани от иконописеца Иван Йонков поп Димитров от Трявна и от Рачо Тихолов от Габрово. През 1910 година местен майстор изработва малък иконостас и владишки трон.
Камбанарията на църквата е строена през 1880 година. Състои се от две части, добре пропорционирани помежду си. Долното тяло съставя две трети от общата височина на кулата, изградено е върху квадратна основа от каменна зидария. В долната си част камбанарията е отворена от четирите страни – върху четири стълба, свързани с полукръгли арки. Горното тяло е леко, изградено от паянтова зидария, представлява осмостенна призма с кръстовидни отвори. Увенчана е с кубе, обшито с ламарина.

 188 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.