Часовниковата кула в Ботевград

Градската часовникова кула е безценно архитектурно богатство и по други причини. Нейната височина от 30 метра я прави най-високата часовникова кула на целия Балкански полуостров. Името на архитекта, сътворил това градско чудо не е стигнало до наши дни. Знае се само, че майстор-строител е бил Вуно Марков, работил по проекта в периода 1862-1864 година. Освен това, кулата в Ботевград сериозно се различава от всички останали, съществуващи часовникови кули в България – най-вече със своя общ външен вид, с бароковите елементи, които присъстват в нейния облик. Преди много години, отмерването на точно време е било истинска атракция за населението, тъй като при обявяването на часа – в очертанията на горното прозорче на кулата, при биенето на камбаната се появявала човешка фигура, което си било истинска атракция и предизвиквало искрено удивление у насъбралата се тълпа.

Днес, часовникът на кулата в Ботевград работи с механизъм, изработен от майсторите в Етъра, с части – внесени от чужбина. Оригиналният механизъм е свален и се пази в музея.

За всички, които ще пристигнат в Ботевград освен с желанието да видят със собствени очи символа на града, а и да получат печат в туристическата си книжка на №81 – печатът се намира в сградата на Общината, която е срещу самата кула. През почивните дни печатът е в охраната на сградата и също не е проблем неговото поставяне.

 136 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.