За езерото Байкал

В южната част на Сибир, се намира едно уникално място за снимки на езера и то се нарича езерото Байкал. Ако някой му е любопитно, може да разгледа повече информация на Lake Baikal.
За тези от вас, които не са запознати с това езеро, то е най-дълбокото на планетата и най-голямото, което е съставено от сладководна вода. Това което привлича фотографите през зимата и изобщо всеки друг сезон, са богатата флора и фауна около езерото, дори през зимата, когато всичко замръзва. Да не забравяме да споменем, че около и в езерото се срещат видове животни, които не се срещат другаде по света. Това да си най-дълбокото езеро на планетата, да имаш редки видове и постоянно фотографите да те обожават, сигурно трябва да си уникално?

Щом е най-дълбокото, какви са му размерите? Дължината е 636 километра, а формата му е като полумесец. Ширината е между 25 до 80 километра, а неговата площ може да се сравни по размер със страни като Дания, Белгия и Холандия. Ако решите да стигнете до най-дълбокото му място, ще трябва да се опитате да се гмурнете на километър и половина.
От водна гледна точка, можем да ви кажем, че в езерото се вливат над триста реки, но извира само една – Ангара.

Както може би, сами очаквате, живота в езерото е изключително богат – 2.5 хиляди видове и под-видове растения и животни, като 2/3 обитават само този водоем. Освен, че езерото е огромно по размери, явно и обитателите му изобщо не са малко.

Езерото е заобиколено от планински хребети от всички страни, заради това западното крайбрежие е скалисто и стръмно, а източното е по-полегато. Ако се търсили снимки на езерото и сте намерили тези с огромните късове лед, сега ще ви обясним как са се получили.

Към краят на зимата, дебелината на леда на Байкал достига средно един метър и при силен студ ледът се разчупва на огромни плочи с дължина около 30км. Любопитен факт е, че тези напуквания се случват всяка година в едни и същи райони на езерото. Ледът е толкова прозрачен, че може да видите нещо отдолу, а заради тези напуквания, рибата в него не загива от недостиг на кислород.

Възрастта на езерото се определя да е около 25 до 30 милиона години, което е просто уникално, тъй като животът на по-голяма част от езерата е от 10 до 15 хиляди години, след това или стават на блата или напълно изчезват. Никой още не знае със сигурност по каква причина се е появил Байкал, но той дори в момента продължава да се уголемява и сформира, тъй като често се случва да има земетресения около него.

 258 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *