Катеренето. Или начин да кажете, че ще си минавате откъдето си искате.

Катеренето. Или начин да кажете, че ще си минавате откъдето си искате.

Има си пътища, стълби и други видове начини да стигнете там, където искате пеш. Ако сте от хората, които търсят тръпката да намерят неконвенционални и заобиколни методи то катеренето е за вас. Само гледайте да не свършите като Бран Старк.  Не знаете кой е той? Срам, срам, срам.

И така първо трябва да си намерите екипировка и инструктор. Катеренето в градски условия може да доведе до вашето падане и превръщането ви на палачинка. В извънградски условия също, но поне ще нанесете непоправими психически травми на по-малко хора.

След като сте намерили инструктора, трябва да го изслушате и да следвате напътствията му. Преди да започнете изкачването проверете дали екипировката ви е сложена правилно. Моля дамите да си махнат обиците и другите накити. Екипировката е прилепнала по тялото, за да не се заклещи платът някъде. Колието ви няма същите свойства.

В началото използвайте помощното въже. Ще ви отнеме седмици, докато ръцете ви придобият силата нужна, за да се катерите без него. При самото катерене не поглеждайте надолу. Подсъзнателно ще се опитате да се балансирате и по този начин ще загубите баланса си и ще паднете. На меко в тренировъчният център, на мравуняк в гората.

След месец- два, или колкото са нужни, за да може инструктора ви да каже, че табелите „Не преминавай! Опасно!” вече не важат в пълна сила за вас, можете да излезете и да се катерите. Дори и да си правите селфита, въпреки че в този случай табелите магически ще си върнат важността.

И така, катерете се на воля. Докладът за вторник няма дори да е спомен, когато сте на 15-20 метра от земята и зорко следите за следващата кухина в скалата, за да има къде да стъпите. След като сте стигнали върха вие може да се потупате по гърба. Все пак доказахте на природата, хората от горското стопанство и инструктора ви, че сте волна личност и сами можете да взимате решението кой е най-добрият маршрут.

 Направете си селфито вече, само малко отстъпете от ръба. Хубаво излезе нали? Ах, колко добре си натоварихте мускулите. Как приятно сте се загрели. Хайде сега потърсете знаци за Еко пътека и обратно в хижата да си дремнете.  

 24 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *