Маршрут хижа Амбарица – хижа Хубавец

На юг от хижа Амбарица, към билото, води добре очертана пътека по най-високите части на тревистия Дълги дял. От разклонението за хижа Добрила се продължава все на юг, като се подсичат стръмните североизточни склонове на връх Амбарица и се излиза на възловата билна седловина Платнешки ярове – между върховете Малък Купен от изток и Амбарица от запад. От тук, прехвърляйки билото на югоизток и подсичайки склоновете на Малък Купен, пътеката за около 20 минути пресича пътеката между хижа Добрила и хижа Васил Левски и се спуска на юг по стръмни пасища. Тя е очертана западно от рида Хубавец – вододел на Малката и Голямата река.

При слизането ориентир е разположената ниско долу малка кошара. Под нея за около един час се навлиза в гората, където пътеката с по-малък наклон следва десния бряг на Малката река. След още един час се стига до хижа Хубавец, разположена на водослива на Малката и Голямата река.
Част от маршрута е през резерват Стара река!Резерватът е сред първите по броя на редките растения – повече от 45 са вписани в Червената книга, 20 се срещат само у нас. Богатството на животинския свят не отстъпва на растителния. Зорко ви следят дневните грабливи птици, а влажната земя пази следите на вълк и мечка. Гората е невероятно разнообразна – топлолюбивият мъждрян и водният габър се срещат с бука, елата и смърча. Затова тук есента е като приказка с щастлив край – феерия от нюанси на жълтото, червеното и зеленото, която покорява завинаги… А над Стара река бди Купенът – нейния страховит и вечен страж.

 150 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *