Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Около село Могилица има 20 пещери, най-интересната от които е пещерата Ухловица (намираща се на 3 км. североизточно от селото), впечатляваща с каскадите на пещерните си езера. Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образувания.

Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад.

Пещера Ухловица се намира на 1040 метра над морска височина, а температурата вътре в нея през цялата година е 10-11 градуса. Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на пещерата.

Пещера Ухловица се намира в крайграничната зона в западната част на Родопския горски масив. Тя е частично благоустроена.

В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния тежа. По стръмна метална стълба туристите могат да се спуснат в галерията на долния етаж. Тази галерия е най-красивата част на пещерата.

 

 182 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.