Покритият мост в Ловеч

За града е вековна традиция да има покрит мост. Засега не са известни писмени или други данни кога е бил построен първият покрит мост в града.

Колко пъти е бил засяган от буйните придошли води на реката първият мост, а след това наново възстановяван, не е известно. В различни приписки е отбелязано, че много пъти е бил частично засяган от придошлата река и отново възстановяван, докато през 1872 г. е бил почти целият отнесен при голямото наводнение. Още същата година ловешкият каймакамин Исмаил възложил построяването на нов мост на Уста Кольо Фичето. Кольо Фичето лично обхождал горите и кариерите и определял кои дървета да се секат и какви камъни да се ломят. При строежа всеки гражданин бил задължен да извърши определена работа – извозване на материал, черпене на вода, строеж и др. В случай, че не са в състояние да отработят отмереното, гражданите откупували работници. На по-заможните били определяни суми, които трябвало да внесат.

Мостът имал дължина 84 м, 6 отвора и 64 дюкянчета. В средата, на две срещуположни дюкянчета, майсторът поставил по две цилиндрични каменни колони, които свободно можели да се въртят около вертикалната си ос. Ако престанели да се въртят, това било знак, че мостът се е слегнал. Талантливият самоук майстор издялал от камък и поставил на носовете на подпорите каменни фигури:

  • лъв – символизиращ България
  • орел – символизиращ Русия
  • женски торс – олицетворяващ плодородието

На 2 срещу 3 август 1925 г. това уникално творение на самобитния народен гений изгоряло.

През 1981-1982 г. мостът е реконструиран по проект на арх. Златев. Устоите, подът и носещите конструкции са запазени. По външен вид днешният мост се доближава до този на Кольо Фичето, а вътрешната част (интериорът) е осъвременен и модернизиран, като е създаден по-голям уют. Дължината му сега е 106 м, а дюкянчетата са 14.

Покритият мост е един от символите на града и жителите му с право се гордеят с нею. Той с притегателно място за всички гости на града. По всяко време на годината тук може да се чуе разноезична реч.

 

 197 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.