Река Габровница

Река Габровница

Река Габровница извира в подножието на масива Триглав, отделяйки го от основното било, оставащо на север. Живописната й долина е заобиколена с непристъпни скали и сипеи. Вековните буки, смърчове и ели и скритите под тях пещери създават уютни убежища за много диви животни, следи от които могат често да се наблюдават по влажните участъци около потоците.
В началото, Габровница тече в източна посока, дренирайки северните и източните склонове на Триглав и южните склонове на главното вододелно било между връх Росоватец и връх Корита, откъдето извира левият й приток Балъклъдере.  След като приеме десния си приток Карамандрадере, Габровница завива на юг, напуска планината при село Скобелево и под името Акдере се влива в язовир „Копринка”.
Приток на Габровница е река Кюйдере (Селското дере), на която се намира водопадът Скока (40 м). Река Кюйдере черпи води от местността Гьолтепе източно от връх Атанас тепе – един от върховете на масива Триглав.
Източната граница на Национален парк Централен Балкан е разположена по източните и североизточни склонове на Триглав (Мазалатския масив), като в по-голямата си част следва течението на р. Габровница, северно от с. Скобелево.

 172 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *