Река Янтра

Река Янтра

Река Янтра извира от северното подножие на връх Атово падало (1 495 м) в Шипченска планина на Стара планина, на 1 220 м н.в. До град Габрово тече на северозапад в дълбоко всечена и залесена с букови гори долина. Между Габрово и село Янтра пресича в дълбок пролом (Стражански пролом) платото Стражата и се насочва на североизток, като долината ѝ се разширява и по терасите ѝ се появяват обработваеми земи.
След село Ветринци започва средното течение на реката, течението ѝ се насочва на изток, а преди град Велико Търново — на север, където преминава през живописен пролом в чертите на града през Търновските височини. При село Самоводене Янтра излиза от Търновския пролом и навлиза в Дунавската равнина, като оттук до устието ѝ по долината ѝ преминава границата между Средната и Източната Дунавска равнина.
Поради малкия наклон (4,6‰) на течението в Дунавската равнина, р. Янтра прави големи меандри, особено в района на град Долна Оряховица и селата Върбица и Драганово. След устието на най-големия си приток р. Росица, Янтра се насочва на север, отново с множество меандри и старици (изоставени речни корита). От село Долна Студена течението ѝ става северозападно и между селата Белцов и Новград образува поредния живописен пролом. Влива се отдясно в река Дунав (на 536-ти км), на 19 м н.в., на 1,7 км северозападно от село Кривина.


Със своята дължина от 285 км, река Янтра заема трето място сред българските притоци на река Дунав след Искър и Осъм. Тридесет от нейните притоци са с дължина над 10 км, като по-големите от тях са реките Росица, Стара река и Джулюница. Водосборната й площ е около 7 860 кв.км. По течението на Янтра се намират градовете Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Бяла.

 199 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.