Розоварна „Еньо Бончев” в с.Търничене

Розоварна “Еньо Бончев” е единствената в България, в която част от произвежданото масло се прави по най-старата известна в България технология. Това е и първата реституирана розоварна в страната. В нея освен розово се произвежда и лавандулово масло.
През 1909 г. Еньо Бончев, прадядо на сегашния собственик, построява една от първите розоварни в България. Розовото масло от село Търничене, където се намира розоварната, се счита за най-качественото у нас. Преди Втората световна война то се е доставяло директно в парфюмериите на “Шанел” и британската “Ярдли”. Днес наследниците на Еньо Бончев притежават 100 ха собствени розови и лавандулови насаждения, отглеждани по биологичен начин, и официално сертифицирана дестилерия за производство на органично розово и лавандулово масло и розова вода. Към старата розоварна на Еньо Бончев, построена още в началото на миналия век, са добавени нови четири казана.
Тук се намира единствената в Розовата долина действаща стара розоварна, където автентично може да се наблюдава процеса на розоварене, включително и производството на розово масло и розова вода. В непосредствена близост до розоварната има също действащи стара петмезчийница, ракиджийница и валявица.

 136 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *