Съвети за туриста

Ако тръгвате на поход в планината, има няколко неща без които не трябва да се отправяте към приключение. Планината е страхотно място за походи и почивка, но крие своите не малки опасности. Ако сте нови в начинанието, то може да подцените някои условия и рискове на планинарството. Ако сте експерти, вероятно тази статия няма да е от най-полезните за вас, но може да видите тук за други туристически съвети и интересни дестинации.
Недейте да тръгвате без:
Нож – винаги може да ви потрябва, за да отрежете нещо или за самозащита.
Вода – голямо количество вода, за да издържите на прехода.
Фенер – ако вечерта ви свари неподготвени в гората, не е хубаво да нямате видимост. Един фенер може да ви спести много неприятности, като например да не видите куче в тъмното и да ви ухапе.
Телефон – ако сте от типа хора, които искат да си отдъхнат от забързания живот и технологиите и искате да не ви тормози мобилния телефон, не се блазнете да го оставите вкъщи. Вземете го и го изключете, но нека е с вас, защото ако се изгубите трябва да има начин да се свържете с някого.
Компас – отново срещу изгубване, ако може да боравите с него, компасът ще се окаже ваш верен другар.

Куче – ако имате за домашен любимец куче, той ще е още по-добрият ви приятел по време на похода. Ще ви пази, ще ви прави компания и ще ви помага с животинските си инстинкти. Стига да не е пинчер или друга подобна порода, не се колебайте да го вземете с вас.
Топли дрехи – дори навън да е 30 градуса и да е лято, климатичните условия в планината са непредсказуеми. В единия момент може да пече слънце, а в следващия да завали порой или да се появи изключително силен вятър. Затова най-добре си носете раница с топли дрехи и дрехи за преобличане в случай, че се намокрите.

Дъждобран – друго добро средство срещу дъжда е дъждобрана. Струва стотинки, както се казва, а може да ви предпази от разболяване. Другото му предимство е, че не тежи и не заема почти никакво място.
Палатка – ако отивате на дълъг поход, с продължителност повече от ден, задължително трябва да си вземете палатка и спални чували. Лошото при тях е, че тежат, но вечер ще бъдете благодарни.
Запалка, кибрит – средство за палене на огън. Това е ключов и много важен елемент, тъй като огънят прогонва дивите животни и ще ви е нужен ако отсядате за през нощта в планината. Най-добре е ако сте повече хора, да се редувате и някой да седи на пост да пази и да поддържа огъня.
Ако сте с ниско кръвно: носете си шоколад и нещо сладко. Ако сте с високо – не тръгвайте без айран.
Важно: ако сте на поход в планината и забележите, че по дърветата има вързани червени кърпи, това е знак, че в района има мечки. По-добре се отдалечете и си отваряйте очите.

 165 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.