Хижа Добрила

Хижа Добрила

Хижа „Добрила“ се намира на седловинна поляна между върховете Амбарица и Добрила на 1750 м н. в. Построена е от туристите от град Сопот през 1928 год. По-късно е опожарена и изградена от камък през 1932 – 1933 год. Както и едноименния връх е наречена на легендарния Добрил воевода. В района на тази стара хижа през 70-те и 80-те години на миналия век са изградени множество бунгала, започнато е и строителството на масивна железобетонна сграда, която остава незавършена. Тези постройки значително влошават естетическата стойност на ландшафта в района на Добрила, която граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” – “Стенето” от северозапад и “Стара река” на югоизток.

Изходни пунктове за хижата са:

  • град Сопот, с лифта до хижа Незабравка или по пътя под него
  • село Черни Осъм, през местността Смесите, Зоранов рът, хижа Амбарица и връх Амбарица (през зимата) или подсичайки го през лятото

Хижа Добрила е изходен пункт за хижа Дерменка и хижа Васил Левски през върховете Амбарица, Купена и Костенурката през зимата или подсичайки ги през лятото през местността Топалица. Част от маршрута попада в резерват. Тук движението става само по маркирания маршрут. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.

 140 total views,  1 views today

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.