Как да се подготвим за планинските преходи? Няколко лесни стъпки

Планинските преходи са приключенията, в които все повече и повече хора решават да се впуснат.

Независимо от разстоянията, трудността и маршрута, те трябва да се обмислят внимателно, като всеки турист е длъжен да прецени дали е снабден с всичко необходимо, за да започне това начинание.

В текущата статия ще поговорим за това как можем да се подготвим за планинските преходи, за да може да извлчем максимума от тях и да се насладим на прекрасни мигове в планината.

Разбира се, никой не би могъл да се справи без да планира избрания маршрут.

1. Маршрут

Маршрутът е отправната точка на всеки планински преход. Все пак трябва да знаем безопасните пътеки към желаната дестинация или нови върхове, нали така?

Живеейки в дигиталната ера всеки човек може да провери обстойно в интернет пътеките, които ще доведат до крайната дестинация. Плюс това, за традиционалистите, повечето планински местности в България имат карти, които упътват доста изчерпателно.

Също така, маршрутът трябва да бъде избран според възможностите и подготовката на планинаря. Правилната преценка е нужа, за да няма изненади по пътя и по този начин да не можете да се насладите на величествената природа.

Следващ важен елемент е туристическата екипировка.

2. Туристическа екипировка

Правилно! Тя се определя според сезона и обикновено включва раница, надеждни планински обувки, поларени одеяла, очила, кърпи за глава, ръкавици, спортни чорапи, мъжки или дамски туристически панталони, ветровки, елеци и други.

Екипирвката ще ви предпази от дъждове и променлино време в планината, а удобните туристически обувки ще бъдат здрава основа, когато покорявате следващия си връх.

3. Комплект за бърза помощ

Третият задължителен елемент в подготовката е да имате комплект с всичко необоходимо при съответен инцидент. Това включва обезболяващи, вода, бинтове, нож, ножица, лепенки, спирт, а задължително допълнение е мобилният телефон.

По този начин ще сте сигурни, че поемата предизвикателство с умерен риск и бъдете сигурни в действията си.

Финални думи

Това са само някои от важните фактори, които трябва да имате предвид преди да тръгнете в планината.

Естествено, според ситуацията можете да разпределите нужната храна, спортни аксесоари и допълнителни джаджи към вашата планинска екипировка, но основните елементи като внимателно планиране на маршрута, облеклото и комплект за бърза помощ са пивотални за осъществяването на едно незабравимо изкачване към върха.

 

 

 

Loading

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *